Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
0722 518 617
Programare

Pedodontie de calitate

Zambetul lor este viitorul

Tratamente stomatologice pentru copii si adolescenti

Pedodonția previne și tratează afecțiunile copiilor și adolescenților, pentru dinți sănătoși, zâmbet frumos și încredere în sine.

Prima vizită la stomatolog

Copilașii ar trebui să beneficieze de prima sa consultație stomatologică odată cu apariția primului dințișor.

 

Este important ca igiena orală să fie efectuată corect și medicul pedodont este cea mai potrivită persoană care poate să vă explice și să îi explice copilului dumneavoastră regulile de periere corectă a dinților.

 

Obișnuit cu medicul pedodont de la vârste fragede, pentru copil va intra în normalitate consultul stomatologic regulat, nu va privi cu teamă mediul stomatologic, ci va deveni chiar interesat de consulturile regulate.

 

Dacă copilul este introdus brusc, pentru prima dată, in cabinetul stomatologic, într-o situație de urgență, cum ar fi un accident sau o durere de dinți, impactul va fi unul negativ, iar copilul va refuza probabil tratamentul.

 

Prima vizită ar trebui să fie una plăcută, relaxată, prietenoasă, de socializare și acomodare, pentru care copilul va fi pregătit, i se va povesti cu ceva timp înainte despre medicul său, va participa alături de părinți la consulturile lor regulate.

 

Stomatologie copii Sectorul 6 - Lyrdent Orhideea

 

În timpul vizitei, specialistul nostru în pedodonție se va împrieteni cu copilul, îi va prezenta cabinetul, scaunul, instrumentele, îi va arăta cum funcționează și îl va lăsa chiar să le folosească pe unele,  pentru a vedea că nu are de ce să se teamă.

Apoi le va explica părintelui și copilului regulile de periere corectă și reguli generale de nutriție ce favorizează dezvoltarea unei dentiții sănătoase.

Dacă este cazul, va urma o igienizare profesională, complet nedureroasă, apoi inspectarea atentă a cavității bucale. Dacă se constată prezența cariilor și copilul cooperează, se pot chiar trata cariile.

 

Este o idee bună ca părintele să celebreze prima vizită la dentist prin poze și să recompenseze copilul pentru curaj și comportamentul frumos. Astfel, copilul va rămâne cu amintiri plăcute și va asocia vizitele la stomatolog cu lucruri și sentimente plăcute.

 

La Lyrdent, stomatologia pentru copii este distractivă, educativă și interesantă.

Nu amâna. Programează-ți copilul pentru primul lui consult stomatologic.

 

Programare

Medicul pedodont – specialistul în tratarea copiilor

Pedodonția a apărut ca urmare a necesității ca micii pacienți să fie tratați de medici specializați în lucrul cu copii.

 

În afară de specializarea academică, în plus față de anii de medicină stomatologică, medicul pedodont devine expert în tratarea copiilor, chiar prin faptul că zi de zi tratează doar copii.

Aceștia se confruntă cu cele mai diverse probleme și rezolvă cazuri dintre cele mai complexe, astfel încât nicio problemă de sănătate orală a copiilor nu îl poate pune în dificultate.

 

Medicul pedodont devine și expert în socializarea cu copii, studiază continuu evoluția psihosomatică și comportamentală a lor, învață mecanismele de atragere a interesului, cooperării și prieteniei copiilor.

 

Teama sau chiar fobia de stomatolog erau foarte des întâlnite în trecut. În prezent, pedodonția combate acest concept, prin formarea de medici meniți să trateze doar copii și antrenându-i spre eliminarea definitivă a conceptului de teamă de stomatolog.

 

 

 

Pedodonție Sectorul 6 - Lyrdent Orhideea

 

 

În clinica Lyrdent, copilul învață că stomatologul este prietenul lui, care se pricepe să facă multe lucruri foarte interesante, care este de fiecare dată fericit să îl revadă, care îi vindecă dinții, care îi face zâmbetul mai frumos și îl învață multe lucruri folositoare.

Cauzele apariției cariilor la copii

Care sunt cauzele apariției cariilor la copii?

Copiii sunt predispuși apariției cariilor din diferite cauze, de multe ori chiar din mai multe cauze simultan:

  • igiena orală incorectă, neefectuată regulat și constant;
  • nutriție - alimente bogate în zaharuri și carbohidrați, dar sărace în fibre și nutrienți;
  • stil de alimentație necorespunzător – mesele foarte dese supun dinții la un atac acid continuu;
  • neprezentarea la consulturile stomatologice regulate;
  • predispoziție genetică;
  • afecțiuni care determină o cantitate mai scăzută de salivă.

Profilaxia orală a copiilor  

Prevenirea afecțiunilor orale ale copiilor se face atât acasă, cât și în clinica stomatologică.

 

Profilaxia afecțiunilor orale

1. Igiena orală.

Principala metodă de profilaxie orală este chiar cea de zi cu zi. Igiena orală efectuată corect, conștiincios și regulat îi va crea copilului deprinderi sănătoase pentru toată viața.

Metodele corecte de periaj dentar vă vor fi explicate de medicul stomatolog cu ocazia primului consult al copilului, sau ori de câte ori este necesar.

 

2. Nutriția.

Alimentația corectă are efecte benefice asupra întregului organism și este cu atât mai importantă în copilărie, atunci când organismul este în plină dezvoltare.

Nici un supliment alimentar nu înlocuiește nutriția sănătoasă. Medicul specialist pedodont vă poate îndruma în această privință, pentru că alimentația influențează sănătatea dinților de lapte și definitivi, precum și estetica lor.

O nutriție dezechilibrată, care conține prea mulți carbohidrați și dulciuri favorizează și apariția cariilor.

3. Consulturile regulate.

Consulturile regulate asigură tratarea fiecărei carii încă din stadiu incipient și supravegherea erupției dinților de lapte și apoi a celor permanenți.

În acest fel, fiecare problemă va fi detectată și rezolvată rapid, ușor și fără durere.

 

Consulturile regulate au rolul de a preveni:

  • apariția disconfortului sau a durerilor dentare;

 

  • afectarea nutriției corespunzătoare a copilului;

 

  • fobia de stomatolog, prin obișnuirea cu mediul stomatologic;

 

  • necesitatea tratamentelor endodontice, complexe, care necesită mai multă răbdare și cooperare din partea copilului;

 

  • necesitatea extracției dentare;

 

  • necesitatea efectuării de anestezii sau inhalosedări;

 

  • consumul de timp și resurse financiare, ambele necesare tratamentelor de lungă durată, precum tratamentele ortodontice ale copiilor;

 

  • necesitatea tratamentelor ortodontice ale viitorului adult.
Prevenirea cariilor la copii

 

4. Sigilarea dentară

Această metodă de profilaxie modernă permite protejarea dinților de cariere, prin acoperirea fosetelor și șanțurilor molarilor și nu numai, cu un strat protector reprezentat de un material sigilant, non-toxic.

Procedura este de foarte scurtă durată, lipsită de durere și perfect sigură pentru copil.

Se pot sigila atât dinții permanenți, cât și cei de lapte.

Este bine să ca sigilarea să se efectueze imediat după erupție, când dintele este perfect sănătos. Sigilarea poate fi efectuată totuși chiar și la adulți, pe dinți perfect sănătoși.

Profilaxie orala copii

5. Fluorizarea.

Este un tratament stomatologic realizat de medicul pedodont, în anumite cazuri, pentru copii predispuși la apariția frecventă a cariilor.

Acoperirea dinților copilului cu un strat de lac fluorizat are numeroase beneficii:

  • crește rezistența dinților la atacurile acide, prin prezența fosfatului de calciu la nivelul suprafeței externe a smalțului;
  • previne procesele de demineralizare acidă și stimulează remineralizarea smalțului;
  • inhibă procesul de glicoliză prin care bacteriile transformă zaharurile în acizi;
  • dacă sunt sub efectul fluorului în perioada de formare, molarii și premolarii vor erupe cu șanțuri ocluzale mai puțin adânci, permițând îndepărtarea mai ușoară a plăcii dentare de la acest nivel.

De ce sa ducem copii la dentist de mici?

Deoarece, contrar părerii generale, cariile dinților de lapte sunt periculoase. Ele avansează mult mai rapid prin structura mai puțin densă a primului set de dințișori și duc în scurt timp la necesitatea extracției dintelui.

Iar dinții de lapte chiar contează. Atunci când cineva vă spune: “Nu-i nimic dacă are o carie sau două, stai liniștit, încă nu are dinții definitivi, nu e cazul să începi să îl duci la dentist”, trebuie să înțelegi că părerile neavizate sunt chiar dăunătoare.

 

Pierderea prematură a unui dinte de lapte are efecte foarte importante:

  • dezechilibrează modul în care un copil mușcă și mestecă;
  • strică armonia alinierii celorlalți dinți;
  • împiedică dinții permanenți să erupă în poziție corectă sau chiar împiedică erupția. Atunci când un dinte este pierdut, ceilalți vor tinde să se miște pentru a închide golul.

Obiceiurile sănătoase chiar se învață de mic, iar copilăria este cel mai propice mediu pentru învățare.

Consulturi stomatologice regulate parinte-copil

 

Mulți dintre noi nu avem încă obiceiul mersului regulat la stomatolog, tocmai pentru că nu am fost obișnuiți de mici cu această principală metodă de profilaxie.

 

Dar dacă vom face pasul pentru copiii noștri, ar fi o ocazie bună să îl facem și pentru noi înșine. Puterea exemplului personal este cea mai puternică.

Când ați fost ultima dată la stomatolog, pentru un consult de rutină? Programați-vă odată cu copilul dumneavoastră, pentru a îi îndruma pașii în direcția corectă.

Programare

 

 

 

 

Despre dinții de lapte

Dinții de lapte

Formarea dinților este un proces de lungă durată care începe încă din viața intrauterină și se încheie în jurul vârstei de 14-15 ani, odată cu încheierea formării rădăcinii celui de-al doilea molar.

 

Dinții sunt adaptați nevoilor, stilului de viaţă și nutriţiei, modificându-se odată cu evoluția speciei, în funcție de modificarea nevoilor specifice.

Oamenii în acest stadiu al evoluției au două seturi de dinți, posedând o dantură de tip colectiv, formată din mai multe tipuri de dinți: incisivi, canini, premolari și molari.

Primii dinți care apar sunt denumiți generic dinți de lapte, datorită culorii lor de un alb strălucitor. Aceștia sunt 20 la număr, adaptați dimensiunii maxilarelor:

  • 8 incisivi;
  • 4 canini;
  • 8 molari.

Dinții permanenți

Dinții permanenți apar in jurul vârstei de 6 ani, începând cu molarii și incisivii din partea inferioară a cavității bucale. Acest proces continuă până în jurul vârstei de 21 de ani.

Dinții permanenți îi înlocuiesc treptat de cei de lapte și sunt 32 în total:

  • 8 incisivi;
  • 4 canini;
  • 8 premolari;
  • 12 molari (4 molari de minte).

Dinții definitivi erup, topind treptat rădăcina dinților de lapte, care devin mobili și, în timp, cad sau sunt extrași.

 

Molarii de minte, ultimele măsele permanente, apar, de obicei, între 17-25 de ani și sunt pe cale să dispară în mod natural, ca urmare a micșorării mandibulei, pe parcursul evoluției speciei. De aceea, momentan este doar o relicvă evolutivă, nu mai au un rol determinant în masticație și erup înghesuit, iar la unele persoane erup chiar numai 2 din cele 4 măsele de minte. Datorită poziției, sunt greu de periat, predispuse astfel carierii și greu tratabile.

 

 

 

 

Dinții permanenți

Cum gestionăm afecțiunile dinților de lapte

 

Peodonție cu pricepere și blândețe - Sectorul 6 - Lyrdent

 

1. Copilul va fi tratat numai de către pedodont sau de către ortodont, în cazul tratamentului ortodontic.

 

2. Încercăm să conservăm dinții de lapte și să îi menținem funcționali până la apariția celui definitiv.

 

3. Educăm copiii și părinții pentru o profilaxie corectă a afecțiunilor orale.

 

4. Alegem tratamentul, ca abordare conservatoare, în locul extracției dureroase.

 

5. Medicul nostru pedodont utilizează abordări, strategii, tehnici și tehnologii care combat frica și durerea. Inhalosedarea este atuul pedodonției, dar nu numai, fiind cea mai simplă metodă de eliminare a fricii, atât pentru copii, cât și pentru adulți.

 

6. Fiecare dinte temporar este important, căci ei au rol important de menținere a spațiului pe arcade pentru viitorii dinți definitivi.

 

7. Tratamentul dinților temporari se realizează rapid, prin metode simple, nedureroase.

Vă așteptăm în clinica Lyrdent, cu servicii de pedodonție cu blândețe și profesionalism pentru cei mai sănătoși copii! 

 

Completați formularul și vă vom contacta pentru a stabili o programare, sau contactați-ne direct la tel 0722. 518.517.

Multumesc echipei Clinicii Lyrdent Orhideea. Profesioniști, corecți și sufletiști. Recomand cu căldură.

Andrei Lupașcu