Intervenția chirurgicală de adiție osoasă este una dintre procedurile necesare în anumite cazuri, pentru succesul tratamentelor de implantologie.
Prin această intervenție chirurgicală se vizează mărirea volumului osului mandibular sau maxilar, pentru ca acesta să poată susține un implant dentar, în mod stabil și pe termen îndelungat.
Medicina dentară a avansat în mod spectaculos, în prezent medicii putând completa osul cu cantitatea necesară revenirii acestuia la normal, creând premisele osteointegrării cu succes a implanturilor, în zona adiției.
În mod clasic, în trecut, un dinte cu infecție apicală (la nivelul rădăcinii) era considerat nerecuperabil și supus extracției dentare.
În prezent, noile tehnici și tehnologii moderne asigură posibilitatea eliminării complete a infecției, prin intervenție chirurgicală și implicit, salvarea dintelui.
Această intervenție chirurgicală constă în realizarea unei incizii la nivelul gingiei, apoi în îndepărtarea infecţiei apărute la nivelul apexului şi a ţesutului osos afectat.
Tratarea chirurgicală a bolii parodontale vizează:
Cele mai întâlnite tumori ale cavității orale pot fi:
Tratamentul tumorilor cavității orale îl constituie in majoritatea cazurilor, extirparea chirurgicală, fără a se constata recidive.
Această vătămare intervine atunci când articulația temporo-mandibulară (ATM sau TMJ – Temporomandibular joint). ATM-ul se fisurează (fractură) sau se desprinde de craniu (dislocare).
Simptomele pot fi dintre cele mai grave, motiv pentru care este necesară asistența medicală de urgență:
Intervenția chirurgicală, în acest caz, vizează imobilizarea mandibulei, prin osteosinteză. Practic, toate fragmentele rezultate în urma fracturării sunt fixate chirurgical, creând premisele unei regenerări osoase și a refacerii integralității osului fracturat.
Această intervenție chirurgicală complexă a devenit în prezent una de rutină, odată cu avansarea tehnologică și științifică.
Cu toate acestea, ca orice altă intervenție chirurgicală, aceasta trebuie efectuată de către un medic chirurg specializat, pentru ca succesul tratamentului să fie deplin, iar procedura să se deruleze în condiții de siguranță.
Mai multe despre implanturi dentare, puteți citi aici.
Gingivoplastia, numită și remodelarea gingiilor, se poate face din rațiuni estetice, dar și funcționale.
Constă în remodelarea și reconturarea chirurgicală a țesutului gingival.
Această intervenție este deseori însoțită de gingivectomie și este utilă pentru cei care zâmbesc gingival (o mare parte a gingiei este vizibilă în timpul zâmbetului), sau pentru pacienții afectați de boala parodontală.
Nu este o intervenție dureroasă, se efectuează sub anestezie locală.
În cazul bolii parodontale, gingivectomia îndepartează iar gingivoplastia remodelează gingia bolnavă și detașată de dinte, eliminând pungile parodontale.
Extracția dentară este o intervenție chirurgicală mai simplă sau mai complexă, de la caz la caz, prin care se îndepărtează un dinte considerat irecuperabil sau a cărui prezență pe arcadă împiedică erupția altor dinți sau alinierea lor.
Dacă este efectuată de un medic stomatolog chirurg, este e deplin sigură și nedureroasă, fiind însoțită de anestezie locală.
Multumesc echipei Clinicii Lyrdent Orhideea. Profesioniști, corecți și sufletiști. Recomand cu căldură.